Články

Přírodovědné soustředění v Prachově 2021

1. 8. 2021

Přírodovědné soustředění v Prachově 1.8.2021

Galerie

Přírodovědné soustředění v Prachově 2.8.2021

Galerie

Přírodovědné soustředění v Prachově 3.8.2021

Galerie

Přírodovědné soustředění v Prachově 4.8.2021

Galerie

Přírodovědné soustředění v Prachově 5.8.2021

Galerie

Přírodovědné soustředění v Prachově 6.8.2021

Galerie

Přírodovědné soustředění v Prachově 7.8.2021

Galerie

Více


Exkurze za živou i neživou přírodou

14. 6. 2021

Jedna z našich červnových schůzek se nekonala jako obvykle na Prachově. Vydali jsme se na Chlumy do lomu v Podhorním Újezdě, kde jsme se dozvěděli zajímavosti o historii těžby pískovce i o současné práci na tomto místě. Viděli jsme ohromné již očíslované pískovcové bloky, kterých dokážou tři zaměstnanci vytěžit za rok 1000 kusů, prohlédli jsme si jejich pracoviště pod vysokými strmými stěnami, na kterých nahoře roste les. A hlavně jsme nalezli otisky druhohorních živočichů, které se zachovaly v pískovci.

Pak jsme se zastavili u rybníka Hluboký. Měli jsme s sebou síťky, takže jsme mohli zkoumat vodní bezobratlé živočichy, objevili jsme i obojživelníky a pozorovali ptáky.

I v našem okolí jsou místa, která stojí za to, abychom tam jeli na výlet.

Více


Jičínský mladý přírodovědec

14. 6. 2021

Muzeum přírody Český ráj nabídlo na svých webových stránkách vědomostní soutěž Jičínský mladý přírodovědec dětem od 6 do 16 let. Otázky byly zaměřeny na základní znalosti z biologie, z botaniky a zoologie. Byly doplněny i malou poznávačkou. Do kategorií podle věku byli účastníci rozděleni až v závěru hodnocení. Kromě dětí z přírodovědného kroužku MPČR se zúčastnily děti z České Lípy, Dolního Bousova, Hoříněvsi a Prahy. Účastníci, kteří se umístili na prvních třech místech, dostanou ceny do konce školního roku.

Více



74. pěší pluk v Jičíně

8. 6. 2021

V neděli 6. června Jičínem pochodovali členové Klubu vojenské historie Jičín v slavnostních uniformách 74. pěšího pluku. Vojáci s rozvinutou zástavou zamířili Husovu ulicí na Valdštejnovo náměstí ke kostelu sv. Jakuba Většího, kam dorazili přesně podle programu, když Valdická brána odbíjela 10:30. Seřadili se před kostelem a následně zamířili do první řady lavic kostela. V kostele jsou totiž umístěny desky se jmény padlých vojáků z této jednotky.  Vojáci zde stručně připomněli vznik Jičínského regimentu v roce 1860 a vyfotografovali se i se u desky padlých z roku 1866. V tomto roce byl pluk poprvé nasazen do boje. Letos si navíc připomínáme 155. výročí této války. Poté před kostelem provedli čestnou salvu k uctění památky vojáků, kteří se již domů nikdy nevrátili.

Více


Děti z prachovských kroužků se vrátily zpět do Muzea.

23. 5. 2021

Není k dispozici žádný popis fotky.Hned, jak nám to bylo umožněno, začaly se děti znovu scházet na Prachově. Děti z přírodovědného kroužku tam čekala zvířata, se kterými se děti po dobu online kroužků nemohly setkávat. Ač děti musí dodržovat všechna aktuální nařízení, jsou nadšené, že jsem se mohli znovu  setkat nejen se zvířaty, ale i mezi sebou. Děti hned začaly připravovat některé venkovní expozice, Dokonce v muzeu instalovaly novou techniku – podvodní světlomety.
Děti z historického kroužku strojily v muzeu figurínu do uniformy, střílely z luku a hlavně mohly začít znovu cvičit se zbraněmi a připravovat se na 155. výročí prusko-rakouské války.

Více


Muzeum přírody Český ráj zahajuje sezonu!!

5. 5. 2021
Tuto sobotu se veřejnosti znovu otevírá Muzeum přírody Český ráj.
Kromě upravených venkovních expozic a cestiček v muzeu jsou ve vnitřních prostorech připraveny hned dvě nové výstavy zaměřené na rok 1866.
Rok 2021 je rokem 155. výročí prusko-rakouské války. Války, která vyústila v největší bitvu na území Čech. Jičínsko se stalo dějištěm druhé největší bitvy celé války. V řadách rakouské armády na Jičínsku bojovalo velké množství Čechů, kteří bránili svou zem, mnozí tu i položili život. Proto se na Jičínsku nachází velké množství památníků, pod kterými jsou tito vojáci pohřbeni.
Vzpomínkové akce k roku 1866 ve fotografii – Výstava představuje vzpomínkové akce pořádané v Čechách i zahraničí. Díky historickým rekonstrukcím důležitých událostí zde najdete řadu zajímavých fotografií. Jsou tu obrázky z Dánska, kde byli Rakušané a Prusové jako spojenci, až po návštěvu rakouského císaře Františka Josefa I., který po válce navštívil místa, kde válka probíhala. Nejvíce jsou zde však zastoupena česká bojiště, zvláště pak Hradec Králové, kde došlo k rozhodující bitvě. Na těchto snímcích je prezentována jak taktika jednotlivých armád, tak i jejich jednotlivé složky.
Jičínské bojiště- Výstava fotografií zaměřená na rekonstrukce z války roku 1866 na Jičínsku. Můžete na ni sledovat jak vývoj historických jednotek zabývajících se rokem 1866, tak i řadu zajímavých lokací, kde se historické jednotky pohybovaly. Prostor je zde věnován i
Kadetní setnina jičínského pěšího pluku č. 74.
, která vznikla právě v Muzeu přírody Český ráj.

Více


Muzeum modernizuje

5. 5. 2021

V Muzeu přírody Český ráj  byl vztyčen opravený holubník, který byl loni v silném větru poškozen. Nová konstrukce sloupu je kovová, aby byla pevnější a odolnější. Dřevěné části holubníku byly po rekonstrukci znovu instalovány na původní místo.
Byla upravena palisáda u tůněk pro želvy nádherné a pro karasy červené. Jednalo se o nejstarší palisádu tohoto typu v muzeu. Došlo zde k zahloubení betonových obrubníků, na které byla pomocí sloupků upevněna dřevěná palisáda. Výhodou tohoto řešení je, že dřevo není v kontaktu se zeminou. Zlepšil se tak vzhled a prodloužila se tak životnost celého zařízení.
Králíci mají komfortnější výběhy!
Byly opraveny výběhy pro králíky a morčata. Nově je nad nimi umístěna střecha, která zvířata chrání před deštěm. U patrových výběhů byly zdokonaleny schůdky do patra, takže jsou nyní stabilnější a navíc opatřené zábradlím k zvýšení bezpečnosti morčat, které tak schůdky lépe překonávají.

Více


Pojď si prožít historii.

11. 4. 2021

Pokud vás zajímají dějiny, máme pro vás jedinečnou možnost prožít si historii, a ne si o ní pouze číst. Muzeum přírody Český ráj ve spolupráci s Klubem vojenské historie Jičín připravilo druhý ročník historického soustředění pořádaného 15 – 21.8.2021.

Historické soustředění je připraveno pro děti z ZŠ a SŠ. Počet účastníků soustředění je omezen kapacitou objektu.

 Přihlášku na soustředění je nutné podat do 30.5.2021

Více


BETLÉMY V ZAHRADĚ

23. 12. 2020

Více




Kontakty MPČR

Muzeum přírody Český ráj
Prachov 37, Jičín 506 01

Tel.: +420 732 858 380
+420 737 156 412
E-mail: mpcr@seznam.cz

Kalendář akcí

předchozí měsíc Září 2024 další měsíc
Po Út St Čt So Ne
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
           
21. 9. 2024

158. výročí bitvy u Jičína

Vzpomínková akce na prusko-rakouskou válku 1866, pietní akt u pomníků, připomínka událostí, které proběhly ve zdejší krajině, bitevní ukázka.