156. výročí bitvy u Jičína

20. 9. 2022  |  aktualizováno 20. 9. 2022  |  Články

V sobotu 17.9. proběhla vzpomínková akce k 156. výročí bitvy u Jičína.

Pořadateli akcí bylo Muzeum přírody Český ráj z. s., obec Jinolice, Komitét pro udržování památek z války roku 1866 z.s. a Klub vojenské historie Jičín z.s.
Projekt „Zažij historii na Jičínsku“ podaný Muzeem přírody Český ráj, jehož byla tato akce součástí, byl podpořen Královéhradeckým krajem.
Zasvěceným komentářem tuto akci provázel Martin Barus z Komitétu pro udržování památek z války roku1866.

Celého programu vzpomínkových akcí se účastnilo 82 vojáků v historických uniformách. Na Jičínsku bylo možné poprvé po 156 letech spatřit pruské dělo s obsluhou.

Dopolední program začal na návsi v obci Jinolice, kde ve spolupráci s obcí proběhl u pomníků pietní akt a veřejnost byla seznámena s děním v obci v roce 1866. V obci byla mimo jiné umístěna raketová baterie, která svou palbou zahájila bitvu u Jičína. U pomníků přivítal zúčastněné jednotky organizátor akce Petr Lazurko a všem poděkoval, že pomáhají připomínat naši historii, aby se povědomí o ni zachovalo pro další generace. Z návsi se vojáci pochodem přesunuli k rybníku Vražda, kde byl u Kříže obětem války 1866 proveden pietní akt.
https://mpcr.rajce.idnes.cz/156._vyroci_bitvy_u_Jicina_-_Jinolice/

Následoval pochod historických jednotek na Prachov. Rakouské jednotky ustupovaly do středu rakouské obranné linie v Prachovském sedle, byly však pronásledovány Prusy, kterým pro potřeby ukázky museli pomoci saští myslivci. Docházelo tak k drobným bitevním střetům. Zajímavé je, že se vojáci pohybovali místy, kudy do skal v roce 1866 útočil 18. pruský pěší pluk, jehož pomník stojí v Prachovském sedle.

https://mpcr.rajce.idnes.cz/156._vyroci_bitvy_u_Jicina_-_Pochod_z_Jinolic_na_Prachov/

Po příchodu na Prachov se vojsko najedlo a byly zahájeny přípravy na odpolední pietní akt. Prostranství pomníku bylo tradičně vyzdobeno vlaječkami v barvách Rakouska, Saska a Pruska.
Ve 14:00 byl zahájen pietní akt, kde byla uctěna památka vojáků bojujících v Prachovském sedle. U pomníků promluvil předseda Komitétu 1866 Miroslav Suchý. Po projevu byly položeny kytice Muzea přírody Český ráj, Gardy města Hradce Králové a Komitétu pro udržování památek z roku 1866.
Celý pietní akt byl zakončen čestnými salvami všech zúčastněných armád.

https://mpcr.rajce.idnes.cz/156._vyroci_bitvy_u_Jicina_-_Prachov/

Následovala komentovaná bitevní ukázka na velmi autentickém místě. Prusové útočili do svahu proti pozicím rakouské armády. V ukázce bylo využito jak rakouské tak pruské dělostřelectvo a audiovizuální efekty, které dokreslily atmosféru bojového střetu. Bylo zde možné pozorovat nejen různé druhy vojska, ale i rozdílnou taktiku jednotlivých armád. Všechny druhy vojska pak plně využívaly zalesněný terén, který jim však působil i jisté nesnáze. Není divu, že vojáci, kteří tento boj zažili v roce 1866, o boji ve skalách mluví s velkým respektem. Zajímavé bylo i sledování nabíjení pušek rakouské a pruské armády, kdy Rakušané využívali předovky s delším dostřelem a přesností, oproti tomu Prusové zas využívali rychlejšího nabíjení svých zbraní.

https://mpcr.rajce.idnes.cz/156._vyroci_bitvy_u_Jicina_-_Prachov_-_bitevni_ukazka/

Po bitevní ukázce se shromáždily všechny historické jednotky z Čech i zahraničí k závěrečnému představení.

Jako první byla představena domácí jednotka 74. pěší pluk z Jičína se svou kadetní setninou (KVH Jičín). Akce se dále za rakouskou armádu zúčastnily: 13. hraničářský pěší pluk, 18. pěší pluk z Hradce Králové, 49. pěší pluk z Německa, 73. pěší pluk z Železnice, 6. prapor polních myslivců – Náchod a Rakouská dělostřelecká baterie Vimus.

Saskou armádu reprezentovaly:  1. saský myslivecký prapor z Německa, 2. saský myslivecký prapor (SVH Liberec), a Sanitní jednotka Saského armádního sboru.

Pruskou armádu zastoupovaly: Pruský 1. gardový pěší pluk - 7. Kompanie Hradec Králové (Garda města Hradce  Králové), Gardový granátnický pluk č. 2 císaře Františka (Českomoravský KVH Předměřice nad Labem) , 2. magdeburský pěší pluk č. 27, 6. východopruský pěší pluk č. 43. a 1. slezský polní dělostřelecký pluk č.6 von Paucker.

Organizátoři akce děkují všem těmto zúčastněným historickým jednotkám, s jejichž pomocí bylo možné uskutečnit důstojné připomenutí událostí války roku 1866 na Jičínsku. Jsme rádi, že si tato akce našla místo v srdci řady jednotek a láká i jednotky ze zahraničí.

Celá akce byla zakončena pietním zapálením svíček na hrobech padlých vojáků v Prachovském sedle.
První svíčku si přála zapálit nejmladší z přítomných Lucinka, je tedy naděje, že pomyslné světlo vzpomínkových akcí bude pokračovat do dalších generací.
Jednu ze svíček položila i Martina Vrbová – Hynková, která celou akci absolvovala v historické uniformně a se štábem České televize zde natáčela dokument s pracovním názvem „K poctě zbraň“, který brzy uvidíte v televizi.
https://mpcr.rajce.idnes.cz/156._vyroci/



Kontakty MPČR

Muzeum přírody Český ráj
Prachov 37, Jičín 506 01

Tel.: +420 732 858 380
+420 737 156 412
E-mail: mpcr@seznam.cz

Kalendář akcí

předchozí měsíc Červenec 2024 další měsíc
Po Út St Čt So Ne
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
26
29
30
31
       
20. 7. 2024

Vejce a vajíčka

17:00 - 20:00
Každé zvířátko má jiné vajíčko, přijďte si je prohlédnout.